Jste zde

Domů » Řecké ostrovy

Mykonos, 3. část

Jedna z pláží na ostrově Mykonos
Autor: NervousEnergy

Pokud přijdete do přístavu, domorodci vám budou nabízet ubytování v soukromí.

Dejte si ale pozor na polohu ubytovacího zařízení, mnoho levnějších pokojů je vzdáleno kilometry mimo město.

A často se z luxusních apartmánů vyklube zchátralá bouda.

Pokud chcete výhodné ubytování, můžete přespat mimo Choru na místních plážích.

Především velký Paradise Beach Resort je velmi výhodný, nabízí pokoje, bungalovy i stany k pronájmu.

Pláže

Nejznámější pláž se nachází na jihu ostrova Mykonos, jmenuje se Super Paradise a je nejoblíbenější mezi homosexuálními turisty.

Další známé pláže jsou Paradise Beach a Agrari-Paradise na jihu, stejně tak jako Ormos Panormos na severu. Místní pláže s jemným pískem nadchnou opravdu všechny návštěvníky.

Autobusová doprava

Během letní sezóny i mimo ní jezdí autobusové spoje z Chory na vyhlášené pláže. Autobusové nádraží, odkud jezdí autobusy na pláže umístěné na severu, se nachází ve městě Chora přímo u starého přístavu pro trajekty.

Autobusové nádraží, ze kterého odjíždějí autobusy na jižní pláže, je za starým městem, ale není snadné ho najít. Autobusy jezdí v létě nejméně každou hodinu a až pozdě do noci. Dokonce i pozdě večer bývají autobusy často přeplněny.

Trajekty

Mykonos má vedle ostrova Paros největší přístav pro trajekty na Kykladách. Přímé spojení pluje nejméně jednou denně na ostrovy Paros, Naxos, Ios, Santorini, Kréta, Delos a samozřejmě do hlavního města Atény. Mimo to také hodně trajektů zajišťuje spojení s malými Kykladskými ostrovy.

Na Krétu vyplouvají ale pouze drahé katamarány (přes 50 euro jednoduchá jízdenka). Protože je Mykonos oblíbený především mezi zámožnějšími turisty, jezdí na ostrov hlavně právě katamarány, které jsou dražší, ale rychlejší.

Výletní lodě na Delos vyplouvají nejčastěji dopoledne ze starého přístavu. Je nutné si objednat i zpáteční plavbu, protože přenocování na Delosu není povoleno.

Zajímavosti

Mezi místní zajímavé památky patří klášter Tourliani (z roku 1542) se samostatnou zvonicí a klášter Paleokastrou z 18. století, který ale působí spíše jako pevnost.

Architektonicky zajímavý kostel Paraportianí ze 17. století se nachází ve staré čtvrti na jižním okraji městského přístavu. Oblast Tria Pigadia v překladu znamená "Tři prameny". Do roku 1956 to bylo jediné místo ve městě, kde se dala získat voda.

Navštívit můžete 5 muzeí: Archeologické, Lidové, Námořní, Kulturní a soukromé se starými místnostmi a zařízením. Většina muzeí se nachází na ulici Enoplon Dynameon, která patří během letních měsíců k nejhustěji frekventovaným.

Nedaleký ostrůvek Delos, který je někdy nazýván také Svatým ostrovem, je náboženským centrem všech obyvatel Kyklad. Tady se podle pověsti bohyni plodnosti Létó narodily děti - bůh Apollón a bohyně Artemis.

Místo

Kostel Paraportianí, mykonos 37° 26' 50.5248" N, 25° 19' 31.9368" E
Location

Řecko na Facebooku