Jste zde
Mykonos, 1. část
Autor: alexhealing
Mykonos je asi nejznámějším ostrovem Kykladského souostroví. Je dobře dostupný lodí z Atén nebo letadlem přímo z několika evropských letišť.
Díky dobré dostupnosti a svým krásám je tak poměrně dost navštěvovaný turisty. Ceny jídla, pití a ubytování jsou podle toho také vysoké.
Ostrov má opravdu velmi krásné hlavní město Chora s úzkými uličkami a krásnými náměstíčky, které patří k nejhezčím místům v Kykladách.
Z části jsou domy v hlavním městě postavené přímo u moře, což je na Kykladách něco architektonicky jedinečného. Tato čtvrť se proto nazývá "Malé Benátky".
Právě tady najdete bílé domy s modrými okenicemi, mezi tím úzké uličky s klenotnictvími a obchody se suvenýry, a také jedny z nejlepších restaurací v Řecku. V létě jsou Malé Benátky doslova přeplněné turisty.
Blízko najdete také symbol ostrova Kato Mili, což jsou čtyři větrné mlýny stojící na kopci. Jsou nejznámějším motivem fotek a pohlednic z Mykonosu.
Mnoho návštěvníků sem přijíždí, protože se zde pořádají skvělé párty. Ostrov je dokonce známý tím, že sem často zavítají gayové a lesbičky.
Hlavní město Chora
Když sem připlujete trajektem, musíte dávat pozor, ve kterém přístavu vystoupíte. Starý přístav je umístěn výhodněji než nový přístav, který se nachází asi 3 km za městem.
Pokud půjdete z přístavu směrem do vnitrozemí, dojdete do starého města - labyrintu malých uliček, ve kterých často bloudí turisté. Je to také nejrušnější čtvrť v Choře.
Sněhobílé krychlové domy s pestrými okenicemi a vydlážděné ulice s ještě bělejšími spoji jsou zážitkem. Na každém rohu narazí člověk na obchody, taverny a prodejny se suvenýry.
Pobřeží Chory je velmi romantické. Uvidíte malé rybářské čluny v přístavu, navštívíte výborné restaurace a kavárničky, navštívíte malou kapli v přístavu a také krásnou pěší promenádu, po které se promenádují známi pelikáni z Mykonosu.
Vlevo od přístavu odplouvají každé ráno malé trajekty s turisty na ostrůvek Delos. Kromě toho u přístavu najdete i dvě udržované písečné pláže, Gilaos a Agia Anna.
Jídlo
Na jídelním lístku objevíte velké množství hustých polévek s jehněčím, skopovým a kůzlečím, ale i plno zeleninových pokrmů. Oblíbené jsou třeba lilky, rajčata a papriky, které se plní rýží, mletým masem a čerstvými bylinkami.
K tradičním jídlům patří rovněž keftedes: pečené kuličky z různých druhů zeleniny (na příklad z cukety a cizrny). V žádném případě byste si neměli nechat ujít mezédes: chuťovky, které se podávají k ouzu a pivu, ale můžete si je objednat také jako předkrm.
Autor: ChRiStiNa MiL