Jste zde
Ostrov Kefalonia, 2. část
Autor: Christina Gallivan
Kam večer vyrazit
Taverny na ostrově Kefalonia ocení romantici i milovníci nočního života. Krásný západ slunce můžete pozorovat v malé restauraci v některém z mnoha zálivů - třeba Avinthos nebo Patani. Vydatná řecká strava vám ale samozřejmě zachutná i bez výhledu na moře.
Ve městech i vesničkách najdete řadu útulných restaurací a jednoduchých taveren. Pokud se chcete bavit i v noci, všude rozhodně neuspějete, ale vyplatí se i delší cesty za zábavou - například do letoviska Argostoli. Místní diskotéky lákají na rozmanitou hudbu a neuvěřitelně širokou nabídku lahodných drinků.
Lassi, jižní část hlavního města, je oblíbená u ostrovanů i turistů. Je v ní nejen většina hotelů, ale i plno barů, klubů a taveren. Pokud se koná nějaká lidová slavnost, rozhodně běžte slavit s obyvateli Kefalonie. Ulice Argostoli i menších městeček se v tu dobu mění ve velké taneční parkety pod širým nebem.
Jídlo a víno
Obyvatelé Kefalonie začali pěstovat červené víno na počest boha Hermése. Jeho syn Kefalos, po němž je ostrov pojmenován, donesl podle legendy na ostrov v Jónském moři první hrozny vinné révy "robola".
Mezi místní oblíbené pokrmy se řadí plněné brambory "aliada". Hlavními přísadami delikátní náplně jsou treska a česnek. Jako hlavní jídlo se hodí i vydatná polévka z různých druhů luštěnin.
Oblíbená "bourbourelia" se připravuje z čočky, červených fazolí, cizrny a velkých fazolí. Vše se podusí na olivovém oleji, ochutí solí a citronovou šťávou.
Jako chuťovka či malá svačinka se na ostrově podává "riganada": krajíčky chleba zapečené s majoránkou a rajčaty. Řecká varianta míchaných vajíček vám určitě zachutná nejen ke snídani.
Pokrm "strapatsado" nabízí více než jen vajíčka: sekaná rajčata, kousky fety a olivový olej dělají z tohoto vaječného pokrmu opravdovou lahůdku. Ke specialitám Kefalonie patří také rýže dochucená bylinkami, špenátem a česnekem.
A po jídle samozřejmě musí přijít na řadu sladká tečka. Určitě vám zachutná moučník "mandolato". Tato hříšně sladká specialita se vyrábí z pražených mandlí a cukru. "Komfeto", bílý nugát s mandlemi, bude pro všechny mlsné jazýčky také velmi lákavý.
Doprava
Z Argostoli jezdí autobusy téměř do všech vesnic na Kefalonii, bohužel jízdní řád je poněkud "chudý". Většina linek jezdí jen 2 - 3x denně. Většinou se ale dostanete na zvolené místo dopoledne a odpoledne s jiným autobusem zase zpátky. Kefalonie je poměrně rozlehlá: jedna jízda autobusem může trvat hodinu i déle. Ceny jízdenek jsou ale celkem příznivé.
A jak se dostanete na ostrov Kefalonia? Dva trajekty jezdí denně z Patrasu (hlavního města Peloponésu) do přístavu Sami na východě ostrova. Z Argostoli jezdí dvakrát denně trajekt do Kllini (rovněž na poloostrově Peloponés), odkud můžete plout dále do Patrasu a do Athén.
Malý trajekt spojuje jih Kefalonie se severem ostrova Zakynthos a denně létají letadla z Kefalonie do města Athény.
Pláže
Dvě z nejlepších pláží na ostrově se jmenují Makrys Gialos and Platys Gialos. Jsou vhodné pro děti, ale v hlavní sezóně bývají velmi zaplněné turisty.
Myrtos je pravděpodobně nejfotografovanější pláží v celém Řecku, vede k ní ale velmi strmá cesta. Kamenitá pláž a strmě se svažující mořské dno ale není moc ideální pro děti.
V místě Skala je dlouhá písečná pláž. Cesta k moři vede přes skály, ale moře je tady křišťálově čisté. Další dobrou písečnou pláží je Petanias. Pokud můžete, měli byste také navštívit Paradise Beach v Antisami. Existuje ale spousta dalších zátok a pláží, které jsou něčím zvláštní.
Autor: Ben124.